
Panele podłogowe do kuchni
Kuchnia to serce domu, jedno z najbardziej eksploatowanych pomieszczeń. Dlatego też urządzając kuchnię trzeba dobrze przemyśleć z czego wykonać podłogę, która powinna być trwała, funkcjonalna jak również powinna podkreślać charakter wnętrza. Jednym z najbardziej popularnych produktów stosowanych w kuchni są panele podłogowe, zarówno winylowe jak i laminowane. Oprócz ogromnego wyboru dekorów, które pozwolą stworzyć piękne aranżacje kuchenne, panele podłogowe posiadają wiele zalet.
Jaką podłogę wybrać do kuchni ? - sprawdź nasze propozycje
Wodoodporne panele winylowe SPC
W kuchni bardzo dobrze sprawdzą się panele wodoodporne SPC (stone plastic composite) – najnowszy typ podłóg winylowych, z 70 % zbudowane z proszku marmurowego. Panele z kolekcji Rocko to idealne rozwiązanie do kuchni.
Dlaczego panele wodoodporne Rocko sprawdzą się w Twojej kuchni ?
- Wzornictwo
Kolekcja Rocko to szeroka oferta wzorów – od jasnych chłodnych odcieni, przez delikatne, piaskowe brązy po ciemne odcienie – każdy wybierze cos dla siebie. Niewątpliwym atutem tej podłogi wygląd desek do złudzenia przypominający naturalne drewno. Dzięki metodzie zadruku cyfrowego podłoga idealnie odwzorowuje rysunek drewna. Zastosowana czterostronna V-fuga dodatkowo podkreśla naturalny charakter podłogi. W ofercie dostępne są panele o standardowej szerokości 192 mm, które są dobrym rozwiązaniem do niewielkich kuchni. Jeśli urządzasz jednak dużą kuchnię połączoną z salonem możesz zdecydować się na szeroką deskę w wymiarze 234 mm lub 295 mm. Do wyboru są również panele imitujące kamień w formacie dużej płytki 600x295 mm.
- Wodoodporność
Zgodnie z definicją, wodoodporność to określenie materiału w pełni odpornego na wodę (odporny na działanie wody, na przesiąkanie). Panele Rocko, wytwarzane w technologii SPC - Stone Plastic Composite, są w pełni wodoodporne, dlatego z powodzeniem można je stosować w kuchni bez obawy, że rozlana woda zniszczy podłogę.
- Antypoślizgowa powierzchnia
Właściwości odporności na poślizg [EN 13893: 2003] - określone klasą DS, potwierdzają współczynnik tarcia dynamicznego ≥30 dla warunków suchych i czystych, gwarantując bezpieczeństwo poruszania się po podłodze. Uzyskana przez panele Rocko wartość współczynnika tarcia przekracza wymóg normatywny ≥0,30, uzyskując deklarowaną klasę odporności na poślizg DS. To dosyć istotna cecha, którą z pewnością docenisz użytkując na co dzień kuchnię.
- Izolacja akustyczna
Bardzo dobra izolacja akustyczna to kolejna zaleta tej podłóg. Panele są bardzo ciche w użytkowaniu. Dodatkowo są przyjemnie miłe w dotyku. Kontakt z bosą stopą z ciepłą powierzchnią podłogi to zdecydowanie bardziej komfortowe doznanie niż w przypadku płytek ceramicznych.
- Plamoodporność
Podłoga w kuchni z oczywistych względów jest dosyć mocno narażona na zabrudzenia i plamy. Wierzchnia warstwa podłóg spełnia warunki plamoodporności m.in. dla kawy, herbaty, napojów alkoholowych czy soków itp. Wystarczy ciepła woda, płyn do pielęgnacji tego typu podłóg, aby podłoga była czysta.
- Wytrzymałość
Odporność na ścieranie [EN 15468:2016] - najwyższa klasa ścieralności (>7000 cykli) gwarantuje długotrwałą odporność na ścieranie. Dlatego też podłoga sprawdzi się w kuchni, gdzie podłoga jest zazwyczaj intensywnie użytkowana.
Panele Rocko spełniają najwyższe wymagania dla klasy użyteczności w zastosowaniach domowych – klasa 23 oraz najwyższą klasę do zastosowań komercyjnych – klasa 34. Klasy rozpoczynające się cyfrą 2 (21, 22, 23) określają użytek domowy, te, w których pierwsza cyfra to 3 (31, 32, 33, 34) to użytek komercyjny. Druga cyfra, od 1 do 4 oznacza intensywność użytkowania, czyli przy jakim natężeniu ruchu można stosować daną klasę, 1 – mała intensywność, a 4 największa intensywność. Panele Rocko posiadają najwyższą klasę użyteczności do zastosowań zarówno domowych jak i publicznych. Klasa 23 – intensywne użytkowanie, nasilony użytek. Przykładowe miejsca zastosowania: klatki schodowe, korytarz wejściowy, kuchnia. Ta klasa zapewnia odporność podłogi nawet przy dużym natężeniu ruchu. Klasa 34 – do pomieszczeń intensywnie użytkowanych, nasilony użytek. Przykładowe miejsca zastosowania: korytarz, biuro, wielkopowierzchniowe domy handlowe, pomieszczenia lekcyjne, obiekty hotelowe.
- Ognioodporne
W całym domu to właśnie kuchnia jest chyba najbardziej narażona na działanie ognia. Panele Rocko posiadają odporność ogniową [EN 13501-1] - panele spełniają wymagania klasy Bfl-s1, a więc są trudno zapalne i o niskim wydzielaniu dymu.
- Odporność na promienie UV
Jeśli posiadasz dużą kuchnię z dużą przeszkloną powierzchnią okienną panele Rocko to dobry wybór, ponieważ zgodnie z normą [ISO 105-B02:2014] są odporne na światło - ze względu na swoje parametry, podłogi Rocko mogą być stosowany w pomieszczeniach silnie nasłonecznionych. Nie ma obaw, że podłoga wyblaknie.
- Stabilność wymiarowa
Wodoodporne panele winylowe Rocko nie zmieniają swoich wymiarów pod wpływem zmiany temperatury i wilgotności, mogą więc być z powodzeniem stosowane zarówno w miejscach nasłonecznionych i zacienionych oraz suchych i wilgotnych.
- Ogrzewanie podłogowe
Zgodnie z normą [EN 12667] podłogi winylowe Rocko nadają się na ogrzewanie podłogowe - dzięki niskiemu oporowi cieplnemu (0,01m2*K/W), a więc dużej przenikalności cieplnej, panele idealnie nadają się do zastosowania na ogrzewanie podłogowe, zarówno wodne jak i elektryczne. Straty ciepła w tego typu podłodze, generowane są na poziomie 0,4°C.
- Prosty montaż
Kolejny atut podłogi wodoodpornej Rocko to prosty montaż i wytrzymały system łączenia, dzięki zastosowaniu zamka 1clic2go pure. Ciche kliknięcie zapewnia proste i dokładne ułożenie paneli względem siebie. Zaleca się cienki podkład przeznaczony do tego typu paneli np. PUR 1mm
Ekonomiczne rozwiązania - panele podłogowe Larrgo i Kronostep SPC to dobry wybór do kuchni
Nieco tańszym rozwiązaniem, jeśli chodzi o wodoodporne podłogi winylowe do kuchni są kolekcje Larrgo – kolekcja dostępna wyłącznie on-line lub kolekcja Kronostep SPC
Obydwie kolekcje to typ podłóg winylowych SPC, których rdzeń składa się w 70 % z proszku marmurowego. Podłogi są odporne na działanie wody, posiadają zamek 1clikgo2pure, dzięki czemu montaż jest bardzo prosty i nie wymaga profesjonalnych narzędzi. Obydwie kolekcje są również bardzo wytrzymałe – posiadają klasę użyteczności domowej 23, dlatego możesz być pewny, że sprawdzą się w kuchni narażonej na silne użytkowanie powierzchni.
Wodoodporne panele laminowane
W kuchni można stosować również panele laminowane, najlepiej te wodoodporne. Z pewnością na uwagę zasługuję kolekcja wodoodpornych paneli laminowanych H20 oraz Atlantic
Dlaczego panele laminowane H20 nadają się do kuchni ?
Podłogi te posiadają zwiększoną odporność na działanie wody nawet do 100 h. Dodatkowo posiadają szczelne zamki. Możesz więc być pewny, że rozlana woda nie uszkodzi podłogi w kuchni.
Wysoka klasa ścieralności AC5 chroni podłogę przed zarysowaniami i uszkodzeniami, na które podłoga w kuchni jest zazwyczaj narażona. Kolekcja H20 jest odporna na promienie UV, dlatego jeśli kuchnia posiada okna od sufitu do podłogi i jest mocno nasłoneczniona, postaw na wodoodporne panele laminowane H20. Ponadto podłogi posiadają specjalną warstwę chroniącą powierzchnię przed rozwojem bakterii.
Podłogę można ułożyć w mgnieniu oka, dzięki innowacyjnemu systemowi układania 1click2go pure. Podłoga nie ulega telegrafowaniu.
Wodoodporne kolekcja paneli laminowanych Atlantic – podłogi do kuchni
Kolejną propozycją paneli podłogowych, które sprawdzą się w kuchni jest kolekcja wodoodpornych paneli laminowanych Atlantic.
- Wodoodporność
Dzięki specjalnej kompozycji spoiwa kolekcja Atlantic jest odporna na wodę Panele są wyprodukowane na bazie klasycznych włókien drzewnych HDF z zastosowaniem technologii MO.RE, która charakteryzuje się spęcznieniem płyty ≤ 12% (zg.z DIN EN 317). Wszystko to sprawia, że panele są bardziej odporne na działanie wody niż standardowe podłogi laminowane (≤ 18 % zg. z DIN 13329). Technologia MO.RE gwarantuje aż 48 godzin ochrony przed rozlaną wodą.
- Wytrzymałość
Podłogi laminowane Attalnic są dostępne w wysokiej klasie ścieralności AC5, jak również AC4, dzięki temu są bardzo wytrzymałe i z pewnością sprawdzą się jako podłogi w kuchni. Producent udziela 30 lat gwarancji.
- Odporność na promienie UV
Specjalna warstwa tworzy ochronę przed promieniami słonecznymi, dzięki temu panele nie ulegną odbarwieniu w mocno nasłonecznionych miejscach
- Powłoka Antybakteryjna
Specjalna powłoka antybakteryjna, w którą wyposażone są wodoodporne panele laminowane Atlantic chroni powierzchnię podłogi przed rozwojem szkodliwych bakterii pozwalając zachować czystość i higienę.
- Ekologia
To oferta dla zwolenników ekologicznych rozwiązań. Panele w 90% wykonane są z drewna pozyskiwanego z lasów zarządzanych w zrównoważony sposób. Cały łańcuch produkcyjny, począwszy od surowców po gotowy produkt jest certyfikowany oraz podlega regularnej przez niezależnych ekspertów, co pozwala na ochronę naszego środowiska.